Skip to main content

V sobotu 19.10.2019 večer bylo vyhlášeno pátrání po sedmdesátiletém cyklistovi. Pohřešovaný se ztratil ten den na cyklovýletě v okolí Viničné stezky u Oldřichova v Hájích, kdy naposledy kolem 20. hodiny telefonicky hovořil se svým známým. Od té doby se jej nepodařilo kontaktovat ani nalézt na udávaném místě. Náš Záchranný tým se na výzvu KOPIS připojil k pátrání v neděli ráno. Bohužel ani přes maximální úsilí a nasazení všech dostupných sil a prostředků se nepodařilo pohřešovanou osobu nalézt.

V místě je velmi obtížný terén s velkým převýšením a špatnou prostupností. Navíc se jedná o oblast tzv. Jizerskohorských bučin, kde je v tomto ročním období velké množství spadeného listí, které komplikuje pátrání. První úspěch se dostavil až v pondělí kolem poledne, kdy se zcela mimo všechny cesty, pod kopcem Poledník podařilo najít seniorovo kolo. Díky tomu jsme věděli, že už jsme blízko. Přesto se další dlouhé 4 hodiny žádný zvrat nekonal. Kolem 16. hodiny však Hejničtí psovodi zahlásili nález!

Muž byl živý, při vědomí, ale podchlazený a potlučený. Kvůli své nemoci a nemožnosti vzít si léky byl takřka paralizovaný a nebyl schopen na sebe jakkoliv upozornit ani se pohnout. K jeho vyzvednutí byla povolána letecká záchranná služba Libereckého kraje. Celý příběh tak měl šťastný konec a jsme za to všichni moc rádi. Pánovi přejeme brzké zotavení! Sám v lese bez jídla a pití přežil téměř 2 dny a 2 noci. Obdiv si zaslouží také obrovské nasazení všech zúčastněných složek, kteří spolu s pohřešovaným „bojovali“ za jeho záchranu.

Přesně toto jsou situace, které nás ujišťují, že to co děláme má smysl.

 


Dobrý den,
 jsem náruživý cyklista a můj koníček mě stál málem život.

V sobotu 19.10.2019 jsem se vydal s kamarádem na cyklistickou vyjížďku do Jizerských hor. Při zpáteční cestě jsem pro mě z nepochopitelných důvodů ztratil orientaci a zabloudil. Protože jsem nemocný /Parkinsonova choroba/, bez léků jsem byl pohybově paralyzován a můj život byl v ohrožení. 

 Již v sobotu večer byla zahájena akce na moji záchranu, která probíhala až do pondělního odpoledne 21.10.2019. V pondělí kolem 16. hodiny mě záchranné složky objevily v lese pod Poledníkem.

 Chtěl bych tímto poděkovat všem, kteří se podíleli na záchraně mého života:

Policii ČR Libereckého kraje, Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje, Kynologické brigádě HZS, Horské službě s drony z Krkonoš, Českému červenému kříži Liberec, Letecké záchranné službě Libereckého kraje a případně dalším mně neznámým zúčastněným složkám.

Poděkování patří i stovkám bezejmenných dobrovolníků, kteří se podíleli na záchraně mého života.

Ing. Jan Klos, Liberec